חרדה
חרדה
חרדה
רבים מגיעים לקליניקה לקבל טיפול סיני כנגד חרדה. מניסיוני, מסתבר כי הרבה תלונות שכביכול אינן קשורות לחרדה, שורשן הוא חרדה, לדוגמה כאבי גב, הזעה בכפות ידיים רגליים, אסטמה, אלרגיות שונות, תופעות עוריות רבות, כאבים כלליים, כאבי ראש, מיגרנה ועוד.
גם כאן כמו בטיפול בדיכאון נמצא כי הטיפול ברפואה הסינית יעיל לפחות כמו ברפואה המערבית.
מניסיוני, הטיפול הסיני אף עולה על הטיפול המערבי במקרים רבים וזאת מבלי להשתמש בכדורים.
חרדה היא תחושה קבועה או המופיעה לחלופין או לעיתים רחוקות היא יכולה להסתיים לאחר דקה ועד שנים.
האדם הנמצא בהתקף חרדה חש תחושות מוגברות של דפיקות לב, הזעה רבה, בחילות, שלשולים, פחד מאיבוד שליטה, פחד ממוות מיידי.
כשמדברים על חרדה יש לכלול גם מושג בשם התקף פאניקה- התקף פאניקה הוא התחושה הפתאומית, החדה של פחד מוגבר לעומת חרדה שהיא יכולה ללוות את חייו של האדם ביום יום מבלי שהוא יתייחס אליה והוא יצליח להתקיים יחד איתה אולם היא תשבש את איכות חייו.
סיבות להפרעה חרדתית:
גנטיקה: לכמחצית הלוקים בהפרעות חרדה יש לפחות קרוב משפחה אחד עם התקפי חרדה. מדובר בעיקר על שיבוש בהולכה של נוראפינפרן וסרטונין במוח.
קשיים חברתיים, טראומות, שימוש בחומרים ממכרים כמו סמים, אלכוהול, צריכת קפה מוגברת, תזונה לא מאוזנת.
קטגוריות עיקריות:
1. פוסט טראומה Post Traumatic Stress Disorder – PTSD
תסמונת כתולדה של חשיפה לאירוע טראומטי ועד חווית סכנת חיים. החרדה תופיע בכל מקרה בו יש הקשר המזכיר ולו במעט לאדם החרד את המקרה הטראומטי מתוך זכרונו. האדם החרד ימנע מכל ניסיון מעשה וסביבה אשר יכולים להזכיר לו את הטראומה. לכן, תהיה פגיעה משמעותית באיכות חייו.
2. הפרעה טורדנית כפייתית - OCD - Obsessive Compulsive Disorder
תסמונת המאפיינת במחשבות ופעולות אשר אינן פוסקות ואינן נשלטות לדוגמה: נטילת ידיים תכופה, בדיקות חוזרות ללא פסק של האם כיביתי את התנור/המזגן. פחד מהדבקויות בזיהומים/מחלות. השלטת ארגון וסדר מוגזמים בחפצים ועוד.
3. הפרעת חרדה כללית - GAD - Generalized Anxiety Disorder
תסמונת נפוצה המאופיינת בדאגנות מרובה בלתי נשלטת ולרוב לא רציונאלית ולא פרופורציונאלית כתגובה לאירועים שונים ומגוונים.
זוהי הפרעה שבדרך כלל נמשכת כל החיים יש בה הקלה בתקופות שמלוות בטיפול.
מאפיינים מרכזיים: דאגנות וחרדה ממושכים ומוגזמים.
תסמינים: מתח מוטורי המתבטא ברעד ,חוסר מנוחה וכאבי ראש. כמו כן, יופיעו רגזנות, מערכת עיכול בפעילות יתר, הלמות לב מוגברות, הזעות ונשימה שלא כרגיל. פעמים רבות אנשים אלה יפנו לרופא בחשש שמא הם בעיצומו של התקף לב.
4. פובייה (פחד) - Phobia
כ- 10% מהאוכלוסייה סובלים מפוביות – הפחד הוא ממצב או אובייקט מסוים- למשל פחד מטיסה, מבעלי חיים, חרדה חברתית, אגרופוביה (פחד בשהייה במקום פתוח / גדול / בסביבה עם קהל רב).
טיפול מערבי להפרעות חרדה מבוסס על כדורים אנטי חרדתיים ועל שיחות פסיכותרפיות, קוגנטיביות, התנהגותיות.
5. חרדה חברתית – Social Anxiety Disorder-SAD
חרדה המאופיינת בשיפוט האחרים בצורה מוזמת ואף קיצונית. היא מביאה להימנעות הסובל ממנה ממצבים חברתיים רבים, פחד מלאכול ולשתות מול אנשים. הסובל ממנה יחוש הזעה מרובה, חולשה, הלמות לב מועצמות. יש לאנשים בקבוצה זאת חשש רב שאנשים בסביבתם ישפטו אותם ובשלילה.
6. פוביה ספציפית - Specific Phobia
פוביה ממצב מסוים, למשך פחד מבעלי חיים, פחד גבהים, מעליות, נושאי רפואה: בדיקות דם רופא שיניים, בדיקות שונות. הסובלים מהפוביה מודעים שהפחד שלהם מוגזם אך לא מצליחים להתגבר עליו. אבל פוביה תוגדר ככזאת כאשר האדם נפגע ממנה במהלך השגרה היומיומית שלו.
7. פוביה ספציפית - Specific Phobia
פוביה ממצב מסוים, למשך פחד מבעלי חיים, פחד גבהים, מעליות, נושאי רפואה: בדיקות דם רופא שיניים, בדיקות שונות. הסובלים מהפוביה מודעים שהפחד שלהם מוגזם אך לא מצליחים להתגבר עליו. אבל פוביה תוגדר ככזאת כאשר האדם נפגע ממנה במהלך השגרה היומיומית שלו.
- הטיפול המערבי
- טיפול בחרדה - רפואה סינית
" בוחן כליות ולב" – ירמיהו יא כ – "וה' צבאות שפט צדק בחן כליות ולב" – פירוש: יכולת לדעת נסתרות נפש האדם וצפונות מחשבותיו.
על פי הרפואה הסינית ועל פי הפיזיולוגיה, הכליות נמצאות בחלק התחתון של מרכז הגוף והלב בחלקו העליון.
הרפואה הסינית משווה את תפקודן של הכליות בהקשר הנפשי למצבים של חרדה עמוקה ופחד קיומי.
הלב נמצא בחלקו העליון של מרכז הגוף. הוא הבית של התודעה ואחראי על רגשות, הוא מאכסן את הנפש.
בין הכליות ללב יש קו המחבר אותם והקו הזה עובר דרך מרכז הגוף במקום הנקרא על פי הרפואה הסינית "אדמה", האדמה אחראית על יציבות הרגשות. האדמה כוללת את האיברים טחול וקיבה. הטחול והקיבה אחראיים על קבלת המזון אל מערכת העיכול ושלב ראשון של עיבוד המזון לטובת פירוקו ושילוחו הלאה לאיברים הנוספים. במידה וה"אדמה" לא מבצעת את תפקידה כראוי, המזון המגיע לכליות וללב כאשר אינו עשוי כהלכה. דבר זה יוצר בעיית תקשורת בין הכליות ללב מה שברפואה הסינית מפרשים (בין היתר) כגורם להפרעות נפשיות.
זווית נוספת, כאשר האדם עובר טראומה / שוק / משבר רציני, הוא עובר רעידת "אדמה", האדמה זזה, חוסר יציבות שלה, הבסיס שלו מתערער ורגשות הפחד וחרדה עולים.
זאת הייתה דוגמה כללית. בפועל בקליניקה נעשית אבחנה מורחבת ומעמיקה.
הטיפול בחרדה על ידי הרופא הסיני האינטגרטיבי יהיה לבחון את תוצאות בדיקות המעבדה והסיכומים הרפואיים המערביים ולשלב את תוצאותיהם יחד עם ממצאי האבחנה הסינית והוא יכוון לכך שהקשר בין הכליות ללב יחזור לאיזון וזאת הוא יקיים על ידי דיקור וצמחי מרפא וכן על ידי ביצוע טווינה (פיזיותרפיה סינית) והתאמה תזונתית.
הרופא הסיני ידריך את האדם ויאפשר לו הסתכלות והתייחסות אחרת כלפי הקורות אותו וכיצד להביט ולזהות תפיסות מקדמות יותר והמשאירות את החרדה הרחק מאחור.
הרופא הסיני לא ישתמש בכדורים או בכל חומר כימי אחר אלא יתעל את החומרים הפנימיים שיש לגוף, לכן ההבראה תהיה הבראה אמיתית של האדם עצמו ולא אחזקה על ידי כדורים.
מזונות להימנע מהם: להימנע מסוכרים פשוטים, מאלכוהול וקפאין מכיוון שהם מעוררים עירור יתר את המערכת העצבית.
מזונות עדיפים: רצוי פחמימות מלאות: שיבולת שועל, אורז מלא וכו' קבוצת מזון זאת מעלה את רמות הסרטונין- האחראי על מצב הרוח.
סובל/ת מחרדה? מלא/י הטופס וקבל יעוץ מקצועי חינם
דיכאון
דיכאון
דיכאון
"דיכאון? דיקור במקום שיחות וכדורים" מאת: ד"ר עמית עקירוב 30/9/13
"מחקר בריטי אשר פרסם את מסקנותיו בכתב העת PLos Medicicnמצא חד משמעית כי דיקור סיני (אקופונקטורה) יעיל לטיפול בדיכאון בדיוק כמו שיחות ויעוץ פסיכולוגי.
ממצאי המחקר: בהשוואה לטיפול המערבי המקובל חלה ירידה מובהקת במדדי PHQ-9 לאחר שלושה חודשים עם טיפולי דיקור. לאחר 12 חודשים, לא זוהה הבדל מובהק בין הדיקור לבין טיפולי שיחות וכדורים.
כאן חשוב ביותר לציין כי הטיפול הסיני בדיקור לא כלל כל כדורים או אמצעים כימיים חיצוניים אלא התבסס על החומרים הטבעיים הקיימים במערכות הגוף".
* * *
האם הרפואה הסינית עוזרת גם כאשר האדם לוקח כדורים כנגד דיכאון?
בהחלט כן ואף רצוי. אני מקבל מטופלים אשר מגיעים ( גם המופנים אלי ע"י רופא פסיכיאטר) כאשר הם נמצאים בטיפול תרופתי עבור דיכאון / חרדה ובזכות טיפולי הדיקור הם נפרדים מהכדורים או לכל הפחות מצמצמים אותם משמעותית. זה קורה בהדרגה ובשיתוף הרופא הפסיכיאטר או הרופא המטפל.
דיכאון יכול להיות גנטי ו/או נרכש.
לדיכאון אין גיל והוא יכול להופיע בכל זמן וזמן ואצל כל אדם. הוא יכול להיות זמני, למשל מצב רוח ירוד ומסוגר מאוד למשך מספר ימים עד שבוע או מצב כרוני בו המצב הולך וחוזר או מצב כרוני רציף.
שלוש הגדרות / קבוצות עיקריות:
דיכאון מג'ורי: דיכאון עמוק בו באים לביטוי כל התסמינים הקשים.
הפרעה דו קוטבית: האדם עובר ממצב של חסר אונים והסתגרות נקרא:"דיפרסיה" למצב של התלהבות מוגזמת, התנהלות מתירנית ללא גבולות: נקרא:"מאניה".
דיסטמיה: היא מצב דיכאון ברמה בינונית וכאילו נסתרת, האדם חי איתה אך ברמת חיים מצומצמת ומגבילה.
ברפואה המערבית הטיפול בדיכאון מורכב מכדורים / זריקות / נזע חשמלי ושיחות.
חשוב להדגיש שכאבים כרונייםלאורך זמן יכולים להביא לירידה במצב הרוח, לחרדה ודיכאון.
לעניות דעתי ומניסיוני הקליני האנשים אשר לוקחים כדורים במקרים רבים לא מצליחים בעזרת הכדורים בלבד לחזור חזרה אל מסלול רצוי וזאת מכיוון שכדורים יכולים "להרים" את האדם למצב של תנועה ופוטנציאל לעשייה, אך חלק מהמטופלים המקבלים כדורים, מעבר ללקיחת הכדורים לא עושים צעדים עם עצמם ולא מקבלים ליווי משמעותי לעבוד על עצמם בתקופה בה הכדור עושה עבודה טובה למענם וכך יוצא שלאחר תקופה הנפש מתרגלת לכדורים.
תוצאה: נסיגה למצב הקודם אך הפעם עם אכזבה רבה וייאוש. על כן הם יקבלו מינון גבוהה יותר של הכדורים ובמקרים מסוימים יקבלו סוג נוסף של כדורים. הבראה בוודאי שאין כאן!
כאן נכנסת הרפואה הסינית האינטגרטיבית לטיפול בדיכאון:
לרופא הסיני האינטגרטיבי יש מגוון כלים איכותיים ובדוקים לטיפול בנפש (קישור ל" הקשר בין תודעה, כאב וחולי). כפי שכתבתי במאמרים קודמים, לכל איבר ואיבר בגוף יש תפקיד כפול, האחד פעולה וביטוי פיזי והשני פעולה וביטוי נפשי.
בעזרת פגישת אבחון אשר מצד אחד בודקת את היסטוריית האדם על מצבו הרפואי וטיפולים תרופתיים אשר הוא לוקח אל מול אבחון מעמיק של כלי הרפואה הסינית הרופא הסיני האינטגרטיבי יפעל לאזן את יחסי הכוחות הפנימיים ולאזן את האדם, הוא ישתמש לשם כך בדיקור ובצמחי מרפא.
באמצעותו משנע הרופא הסיני חומרים (של הגוף) ממקום אחד למקום אחר לטובת השפעה המאזנת את יחסי הכוחות הפנימיים אשר יצאו מסדרם ומחזירם לתפקוד מאוזן.
כבר בטיפול הראשון ירגיש המטופל שינוי חיובי בתחושותיו ובהמשך ירגיש שינוי חיובי מהותי במצב רוחו, יחווה אנרגיה וחיוניות, תחושות חיוביות, פחות חרדה, תאבון מאוזן וגם כאבים אשר סבל מהם, ברובם ייעלמו או יחלשו משמעותית.
לדוגמה, אנשים רבים השרויים במשבר נפשי, גופם מתחיל להיות רגיש גם לתחושות כאב – כמו למשל כאב וקושי בצוואר, בכתפיים, בשכמות ובעיות עיכול מדווחים כי אלו כבר לא קיימים אצלם. זה לא מפתיע את הרופא הסיני כי הוא מראש פעל לטפל מערכתית ולכן התוצאה מקיפה.
זה ההבדל בין לתת כדורים למען השתקת התלונה (טיפול בסימפטומים) לעומת טיפול אמיתי שורשי.
כטיפול משלים המתייחס גם לחסרים או משברים קשים בתוך המערכת (גוף/נפש) וכתמיכה תזונתית זמנית יכין הרופא הסיני מרקחת צמחי מרפא (ישלח הוראות הכנה לבית המרקחת).
חשוב ביותר: ישנה חשיבות עליונה למרכיבי התזונה של האדם. הדם נוצר באמצעות התזונה. הדם הוא הנפש ולכן הרופא הסיני יודע בדיוק אילו מרכיבי מזון הם אלה אשר יבססו את הטיפול לתווך ארוך עד אשר המטופל יצא ממצבו וכבר יהיה רגיל לתזונתו אשר תמכה והביאה אותו למקום בריא.
תוך כמה זמן הטיפול הסיני מתחיל לעזור?
בדרך כלל יש צפי לחוות שינוי בתווך שלושת הטיפולים הראשונים ובהמשך עוד מספר טיפולים ככל שייעלמו התסמינים. אפשרי גם לבצע טיפולי תחזוק תקופתיים לפי הצורך.
סובל/ת מדיכאון ? מלא/י הטופס וקבל יעוץ מקצועי חינם
קשב, ריכוז והיפראקטיביות
קשב, ריכוז והיפראקטיביות
קשב, ריכוז והיפראקטיביות
הפרעת קשב וריכוז הינה הפרעה שיכולה להתקיים כבר בגיל ילדות ולהימשך עד זקנה.
מסימניה: חוסר יכולת להכיל את הנשמע ולהטמיעו. אי יכולת לשים לב לפרטים ולחבר ביניהם. חולמנות בהקיץ. איבוד קו ההקשבה ותנועתיות יתר.
אין כמו הרפואה הסינית האינטגרטיבית לטיפול בהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיבית. הטיפול בדיקור לא מערב כל חומר כימי אלא משתמש בחומרי הגוף עצמו ומביא לאיזון פנימי מושרש ללא כל תופעת לוואי או סיכון. הדיקור אינו כואב ואף גורם לתחושת נינוחות ורגיעה.
נתונים אלה יוצרים אצל חלק מהלוקים גם התנהגות אימפולסיבית, לא שקטה או הסתגרות, לדוגמה כאשר ילד עם הפרעה הנמצא בשיעור יחד עם עוד ילדים, דעתו תהיה מוסחת וקופצת מהשיעור למקומות אחרים (הישבן אומנם על הכסא אך המחשבות מחוץ לחלון) ואז הוא מאבד קשר וחיבור לקו המחשבה של הקבוצה ולחומר המועבר ובהתאם לכך התנהגותו ותגובותיו לא יתאימו לכלל וייווצר פער, הפער יוצר אצל הילד בלבול ביחס לקבוצה המגובשת כאילו אינם מדברים באותה שפה והתנהגותו תהיה חריגה בהתאם – לפעמים יופיעו תסכולים וכעסים, לפעמים יהיה חרד ומסוגר ולפעמים כל התופעות יתקיימו יחדיו או לחלופין.
ההפרעה מתוארת ונחלקת ל 4 קטגוריות:
קשב, אימפולסיביות, תנועתיות וקושי בציות לחוקים
אטיולוגיה על פי הרפואה הסינית:
לכל איבר פנימי יש תפקיד בפן הנפשי (בנוסף לתפקוד הפיזיולוגי) המשליך על התנהגותו של האדם.
לדוגמה:הכליות אחראיות בין היתר (בהקשר של הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות) להתנהגות לא שקטה, תנועתיות מרובה.
הלב אחראי על קושי ארגוני ותהליכי למידה. התנהגות פרועה ופגיעות מתאונות.
הכבד אחראי על אימפולסיביות, תוקפנות, תסכולים.
וכן הלאה לגבי כל איבר ואיבר. הרופא הסיני האינטגרטיבי יודע לאבחן ולייחס אילו השפעות יש על האיברים ומהאיברים השונים ולפעול לטפל בהם בעזרת הכלים הבאים:
1. דיקור: הדיקור הוא כלי שהוכח מחקרית המאפשר איזון פנימי של רוגע. במקרה של הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות, הרופא הסיני האינטגרטיבי לאחר אבחון יבחר נקודות דיקור המובילות כל איבר ואיבר המעורבים למצב של יחסי גומלין תקינים ובכך תתאפשר לסובל מההפרעה לחזור לשקט ולמיקוד במחשבותיו.
2. רפואת צמחי מרפא: לכל צמח יש השפעה על איבר מסוים. הרופא הסיני האינטגרטיבי לאחר אבחון מקצועי ירכיב פורמולה ( הרכב של מספר צמחים ) צמחית המאפשרת השפעה על כל איבר ואיבר באופן ספציפי ועל יחסי הכוחות בין האיברים. צמחים אלה תומכים בפעולת הדיקור ומחזקים את יכולת השינוי הנדרש.
3. תזונה: התזונה היא משמעותית עד מאוד. כל פרי /ירק וכל מזון אחר נספגים ומזינים איברים פנימיים ספציפיים וכאמור, לכל איבר יש השפעה על כישורי האדם. התזונה הופכת לאחר תהליך העיכול לנוזלים ובהם גם דם. הדם הוא הנפש – לכן חשוב ביותר מה אוכלים.
4. טווינה: טווינה היא פיזיותרפיה בתחום הרפואה הסינית. באמצעות טיפול טווינה הרופא הסיני עובר עם אצבעותיו /כפות ידיו על מסלולים הנמצאים על פני מקומות שונים בכל הגוף. כל מסלול הוא שלוחה של אחד האיברים הפנימיים ועל גבי המסלול יודע הרופא הסיני היכן נמצאות נקודות המהוות "נקודות טריגר" למצב ועליהם הוא יעבוד. על ידי כך הוא משחרר ומזרים אנרגיות תקועות בגוף, אנרגיות התקועות אם בגלל חסר או בגלל עודף כלשהו במערכת.
- מקרה מהקליניקה לדוגמה: